Tietoa meistä

Helsingin perinteisin kesälava

Historiallinen Espan lava on kesäestradi Esplanadin puistossa, Helsingin sydämessä.

Kesälavan ilmaiset konsertit keräävät yleisöönsä niin paikalliset kuin turistit. Kymmenissä konserteissa lavalla nähdään innokkaita harrastajia sekä ammattimuusikoita ja konkaritaiteilijoita meiltä ja muualta. 

Kesiä ovat perinteisesti rytmittäneet Suomen pisimmäksi jazzfestivaaliksi kutsuttu Jazz-Espa sekä uutta kansanmusiikkia kattavasti esittelevä Etno-Espa. Espan lavalla kuhisee myös Taiteiden yön, Helsinki-päivän ja muiden suurtapahtumien aikana.

Esitykset jatkuvat toukokuusta syyskuuhun. Konsertteja kuullaan pääsääntöisesti iltapäivällä ja illalla kaikkina viikonpäivinä. Löydät ohjelman tapahtumakalenteristamme.

Tule ajoissa paikalle, niin varmistat istumapaikan! Esitysten aikana virvokkeita voi nauttia vaikkapa vastapäisen Ravintola Kappelin terassilta.

Espan lava on osa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaa ja sitä hallinnoi Savoy-teatteri. 
​​​​​​​
---

Uutinen kesän 2024 ohjelmasta, hel.fi:
​​​​​​​

Espan lavan kausi käynnistyy 16.5. – läpi kesän tarjolla monipuolisesti musiikkia, tanssia sirkusta
Ota yhteyttä:

​​​​​​​

LAURA PYRRÖ

Kulttuurituottaja
040 574 3670
​​​​​​​laura.pyrro(at)hel.fi


Espan lava

Espan lavan tuotanto
​​​​​​​espanlava(at)hel.fi

Seuraa Espan lavaa somessa​​​​​​​​​​​​​​:​​​​

    Facebook


    Twitter


    Instagram


Espan lavan historiaa

Ensimmäinen musiikkipaviljonki rakennettiin vuonna 1881

Espan lavan nykyinen ulkomuoto on peräisin 70-luvun jälkipuoliskolta, mutta Esplanadin puistossa on soinut elävä musiikki paljon pitempään. Ravintola Kappeli avasi ovensa kesällä 1867, samana päivänä kuin Marsalkka Mannerheim syntyi. Ensimmäinen, joskin vaatimaton musiikkipaviljonki rakennettiin ravintola Kappelin edustalle vuonna 1881. Kuusi vuotta myöhemmin se korvattiin uudella, arkkitehti Blomqvistin suunnittelemalla musiikkipaviljongilla, jota koristivat tornit ja kukkaornamentit. Puistokadun itäpäästä tuli tyylillisesti ehjä kokonaisuus.

Nykyinen lava sai muotonsa 1975

Nykyinen soittolava sijoittuu tyylillisesti klassismin ja funktionalismin väliin ja sen on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Jung & Jung. Lavan yhteydessä oli alkujaan katsomon molemmilta puolilta rajaavat lasipaviljongit. Paviljonkien ja soittolavan väliin sijoitettiin symmetrisesti neljä lipputankoa kummallekin puolelle antamaan kokonaisuudelle ryhtiä.

1960-luvulla lasipaviljongit ja lipputangot poistettiin, kun Kappeliesplanadin alueella tehtiin uudelleenjärjestelyjä. Vuonna 1975 esiintymistilaa kasvatettiin rakentamalla lippamainen ulkonäyttämö soittolavan eteen. Muutostyöt päätettiin vuonna 1976, jolloin sijoitettiin kaksi jalallista vitriiniä epäsymmetrisesti lavan oikealle puolelle: toinen eteläpuolelle, toinen pohjoispuolen istutusten suojaan.

Vuonna 1987 Espan lava siirtyi Helsingin juhlaviikoilta kulttuurikeskuksen ja Savoy-teatterin alaisuuteen.